The Hunger games

Den som inte har läst eller sett filmen The Hunger games och fortfarande vill bli överraskade när de läser/ser den ska nog inte läsa denna texten för den är full, jag upprepar smockfull, av spoilers! Här kommer mitt megalånga rant-inlägg om vad jag tycker och tänker om filmversionen av The Hunger games;

Känner att jag behöver snacka av mig lite om The Hunger games, trots att det har gått 24 timmar sedan jag såg filmen kan jag fortfarande inte bestämma mig vad jag känner för den. I ena stunden älskar jag den och vill se den igen, men i nästa hatar jag den totalt för att det inte alls levde upp till mina förväntningar. Det trodde jag dock inte att den skulle göra ändå, eftersom jag hade så höga tankar om den redan en månad innan den skulle gå upp på bio. Anyway, när jag och Josse lämnade bion igår kom vi fram till att filmen egentligen inte var dålig. Inte alls. Den var faktiskt bra, men… den var inte lika bra som boken. Det brukar visserligen inte filmerna vara, men jag hade faktiskt förväntat mig även det, att filmen för en gångs skull skulle leva upp till boken eftersom alla skådespelare snackade om hur mycket de jobbat för att göra filmen så lik boken som möjligt. Tyvärr lyckades de inte riktigt på den punkten och det gör ont i mitt hjärta. För det var inte de stora sakerna de gjorde fel på (eller jo, det fanns två stora saker som kraschade totalt) men mest av allt var det detaljerna. De där små fula detaljerna som de lika gärna kunde kopiera rakt av från boken men som de ändå ville göra om av någon dum anledning. Som när Marvel spetsat Rue på sitt spjut och Katniss skjuter honom i bröstet med en pil och han dör direkt, medan hon i boken skjuter honom i halsen och han drar ut pilen och kvävs på sitt eget blod. Eller i slutet av spelen när, i boken, Cato kommer springande ut från skogen och skriker ”run” till Katniss och Peeta som står mitt på sandplätten mellan ymningshornet och sjön och de ser de enorma vargarna som jagar honom, men i filmen är de inne i skogen och blir jagade av hundar (!) och förföljs av Cato som också blir jagad. Eller att de där hundarna, som i boken är enorma muttvargar som kan gå på bakbenen och röra sig som en människa lika väl som de kan springa som snabba kattdjur, alla har päls som en utav de döda spelarnas hår och bär ett halsband med de döda spelarnas distriktsnummer medan hundarna (!) i boken är fula, inte alls skräckinjagande och alla ser precis likadana ut.

Det som är så otroligt svårt för mig att förstå, är alla de som sett filmen och säger ”de har verkligen fångat boken! Så jäkla perfekt! Allting var helt perfekt och precis som det var i boken”, för det är inte sant. De har inte fångat boken, har du ens läst boken ordentligt? Det är totalt frivilligt att läsa denna texten, så om ni känner att orden ”nu ska jag dra upp allting som var fel med filmen” är irriterande, så sluta läsa nu.

Vi börjar från början med det mest uppenbara, det jag och Josse höjde på ögonbrynen på ungefär åtta minuter in i filmen. Härmskrikebroschen. I boken får Katniss den av borgmästarens dotter som råkar vara Katniss kompis, precis efter slåttern då Katniss har en timme på sig i Rättens hus att ta emot besök innan hon skickas till Huvudstaden. I filmen dock, får Katniss broschen när hon är på Hällen av vad jag misstänker var Flottiga Sae, hon ger den sedan till sin syster och säger något i stil med ”Inget ont kommer hända dig när du bär den”. När Katniss sedan anmäler sig frivillig till Hungerspelen ger Prim, systern, tillbaka broschen till Katniss och säger samma mening till henne. Fel. Och ni kanske inte förstår hur fel det är, men det är fel. Riktigt fel. Riktigt, riktigt fel. Speciellt eftersom broschen kommer bli bilden för revolutionen. Speciellt eftersom Katniss och borgmästarens dotter var vänner och de totalt kapade bort henne. Speciellt eftersom borgmästarens dotter kommer dö och Katniss kommer bära broschen genom alla tre böckerna.

Fel nummer två, de tog aldrig med Haymitch som föll ner från scenen på slåttern, den saken som alla i alla distrikt skulle skratta åt under dagen och också en utav mina favoritsaker. Fel. De kapade en del på vägen mellan Rättens hus och tåget efter slåttern, men det var rätt okej ändå. Dock kortade de ner tågresan rätt rejält och ändrade en mängd repliker, Katniss satt visserligen sin kniv mellan fingrarna på Haymitch, men hon kastade aldrig den mot väggen och Haymitch sa inte det perfekta ”Har jag fått två kämpar i år?”. Inte lovade han heller att han skulle sluta dricka och försöka hjälpa dem om de verkligen kämpade hårt. Väl i Huvudstaden speedade de upp allting i en sådan fart att jag knappt hängde med över huvud taget (och det kommer från någon som läst boken två gånger). De presenterade inte stylisterna, vilket hade tagit dem fem sekunder att filma och det är riktigt synd att de hoppade över en sådan ful liten grej när 1. Katniss verkligen gillar dem och 2. De återkommer i ALLA tre böckerna och hur i hela världen ska folk som inte läst boken komma ihåg att det är samma personer om de inte får något namn? Cinna var också flyktig och det gillade jag inte eftersom han är en underbar karaktär. Invigningsceremonin var helt okej, men jag hade velat se lite mer från alla vagnarna, de flesta gled bara förbi så snabbt att jag inte hann uppfatta någonting från de som stod i dem. Sedan hoppade de över att Katniss och Peeta bestämmer sig för att få gemensam vägledning av Haymitch före spelen, något som också var viktigt eftersom spelarna bestämmer det själva och dagen före spelen säger Haymitch, i filmen, att ”Peeta numera vill bli vägledd ensam”. Smart drag. Om tittarna hade vetat att de blev handledda tillsammans innan! Dessutom var hela tärningscentergrejen extremt snabbspolad och de kapade av en hel del, även på den enskilda uppvisningen för spelledarna (har också för mig att Katniss var den sista att gå in, inte Peeta, som de visade i filmen. Fel. Hur svårt hade det varit att göra rätt?) men det gjorde ändå inte så jättemycket. Vid de personliga intervjuerna var det mesta helt okej (förutom det faktiskt att Katniss klänning inte skulle börja brinna, det gör den inte förens i den andra boken!!!) men jag hade velat se fler intervjuer, typ med Marvel och Thresh. Och mer av Rue! Och så gjorde de fel när Katniss och Peeta satt uppe under natten och snackade. Irriterande, irriterande.

Men sedan, när de slutligen stod i deras små rum under arenan och förberedde sig kom en massa fel i fruktansvärt snabb takt; i boken gav Cinna Katniss hennes kläder, hon klädde på sig och han berättade vad han trodde om förhållandena på arenan genom att känna på plaggens material, i boken var hon redan färdigklädd. De satt ner tillsammans på en bänk och pratade inte precis innan spelen började, i filmen stod de bara bredvid varandra några få sekunder. Allting vid ymningshornet sedan, när tävlingen väl började, var rätt okej dock, förutom delen där Katniss får tag i väskan och den där killen som också vill ha väskan dör. I boken spyr han blod i hennes ansikte och faller död ner på marken medan Katniss springer mot skogen, men i filmen trillar han bara ihop utan att man riktigt vet vad som hänt. De kapade också Haymitch underbara replik från tåget där de frågade efter tips och han svarade ”Run.” med ett fylleskratt och samma replik återkom i boken precis innan de lämnade träningscentret. Hatar att de tog bort det. Istället fyllde de i det med ett ”jag tror verkligen du kan klara detta” från Haymitch. FEL!

Även omgivningen på arenan ser helt fel ut, i boken fanns det en sjö mittemellan en enorm skog och ett otroligt stort fält. I filmen var ymningshornet helt omgivet av skog. Fel, fel, fel. De visade inte att Katniss blev uttorkad och höll på att dö av törst under tävlingens första dag, det var en hel bunt andra detaljer som var helt fel i det som följde, bland annat Katniss brännskada där hela hennes ena vad blev riktigt illa bränd, hennes händer, halva hennes fläta samt nederdelen av jackan förstördes. I filmen hade hon bara ett fem centimeter långt brännsår högt upp på låret. Rues död var fel, Marvels död också, men det har jag ju redan nämnt. Det stör mig som satan att man aldrig får veta att det var Cato som skar Peeta i benet och att han inte sa ”Har du kommit för att göra slut på mig sötnos?” när han låg bland all mossa, utan istället bara tog tag om hennes ben, fick mig nästan att lyfta från stolen av irritation. Grottscenen är också riktigt nerklippt, på mer än bara ett sätt, att Peeta aldrig fick sömnsirap utan bara sov helt vanligt när Katniss gick till festmåltiden var också fel. Att väskorna på festmåltiden var i samma storlek istället för olika som de var i boken var också fel (hur svårt hade det varit och ha olika väskor i olika storlekar?) och att Thresh dödade Clove genom att slå henne i väggen på ymningshornet istället för att kasta en stenbumling i skallen på henne var också fel. Att han säger ”bara för denna gången 12” utan att veta om det var Katniss som dödade Rue eller som begravde henne var fel. Att Clove dog direkt istället för att ha Cato bredvid sig innan hennes hjärta slutade slå var också fel. Att man inte fick se Cato jaga Thresh mot delen av arenan där det stora fältet var, fel, fel, fel. Delen där Rävflickan dör hade kunnat göras snyggare, men den var rätt okej, fast de skulle ju kunnat plocka in ett ”hon stal så lite mat att det inte syntes men tillräckligt för att överleva” så att folk hade fattat vad hon höll på med. Delen med hundarna har jag ju redan listat som en fulful grej att göra fel på, att sedan Cato trillade ner bland hundarna från ymningshornet och direkt började skrika ”hjälp! Hjälp mig snälla jag ber!” istället för att bli insläpad i själva ymningshornet och ligga där skrikande i åtta timmar, som det utspelade sig i boken, och att Katniss i filmen dödade honom efter två sekunder och ja, inte åtta timmar, var också så jäkla fel. Sedan snabbspolade de slutet (ville ha mer av slutintervjun och jag ville att Haymitch skulle krama Katniss som han gjorde i boken och viska i hennes öra vad som var fel. Kanske till och med se henne på sjukhuset, men det fick man inte se en skymt av, inte heller fick man se stylisterna igen). Och sen kom slutet. Slutet där Seneca Crane dör, något man i litteraturen inte får reda på förens i den andra boken, när de kapar hela det apviktiga slutet och totalt hoppar över hela ”Katniss älskar egentligen inte Peeta och de är inte ett riktigt par som alla, inklusive Peeta själv, trodde och hon behöver tid på sig att reda ut sina tankar i ensamhet” om pretty much är början på bok två. Istället nöjer de sig med ett ”What do we do when we get home?” och ett “We try to forget” och så avslutar de allting med att de står framför distrikt 12 och håller handen.

Nu har jag rabblat upp så många fel jag kan komma på just nu, men jag är säker på att jag har missat en sju, åtta stycken saker till. Bland annat Peetas replik när de äter middag i träningscentret några dagar innan spelen börjar och de ändrar om repliken, trots att de lika gärna kunde behållit den exakt som den är i boken. Det är sådana saker som får mig att tänka, varför ändrar ni saker när det inte kostar er ett dugg att behålla allting som det var i boken? Det är bara irriterande att de har förstört boken genom att ändra på detaljerna. Detaljerna är ju allting!

Men nog fick de in en hel del bra saker trots allt, Katniss ”tänker inte högt” genom filmen, istället får man se glimtar från vad som händer i distrikt 12, bland publiken i Huvudstaden, Haymitch reaktioner och så gör de det klockrena och börjar redan nu bygga upp till revolutionen i distrikt 11. Det var snyggt gjort! Även skådespelarna var helt perfekta! Helt perfekta! Ingen såg ut som jag föreställt mig (men det gör de aldrig. Dock ser president Snow mer ut som en gosig tomtefarbror än en elak president som gillar att mörda barn) men de levde ändå in sig riktigt fint i sina roller! Peeta var helt perfekt, helt perfekt! Även Cato gillade jag, speciellt delen innan han dog, då man verkligen fick lära känna honom på ett sätt som man inte gjorde i boken (där de la till lite extra repliker, men det blev faktiskt bra denna gången!) och man fick en djupare förståelse för honom. Jag gillade även Clove och Glimmer måste jag säga, och Rue! Så skådespelarna har jag absolut inget att klaga på, de var perfekta! Enastående! Helt underbara!

Slutligen ska jag bara trycka ner faktumet att boken är blodig och brutal, men filmen är det 11-årsgräns på och därför är den inte alls lika blodig. Oftast fick man inte se den döendes ansikte, aldrig mer än en snabb svepning med kameran över såret, nästan inget blod, nästan inga döda kroppar över huvud taget. Vilket är konstigt eftersom hela alltet handlar om att 23 människor ska dö och en överlever. Så jag förstår inte riktigt… och så skulle jag vilja säga att det nog är svårt för en som inte läst boken att förstå, helt förstå, filmen. För det var delar som, när jag själv såg det, tänkte ”Detta hade jag inte förstått om jag inte läst boken” och det är inte direkt något positivt får jag ju säga. Jag tycker att jo, trots att de hade nästan två och en halv timme på sig att skapa en perfekt film så var det så mycket med att alla scener var i speed fart och det var svårt att hänga med, svårt att veta var man skulle lägga blicken någonstans. Tio minuter till, tjugo kanske, och de hade kunnat ta filmen lite saktare och få med lite mer av de där små detaljerna som de ändrade på.

Nu, efter 2394 ord tror ni säkert att jag kommer säga att jag tycker att filmen är helkass, men det gör jag inte. Jag gillar den ändå på något sätt, för den, precis som boken, har någonting. Men de har ändrat lita för mycket i den för att jag ska kunna älska den och skrika som alla andra gör, om hur underbar den är och hur lik boken den är, för det stämmer inte. Inte på långa vägar. I vilket fall som helst hade jag faktiskt kunnat tänka mig att se den ytterligare en gång på bio, kanske om en vecka eller två, när jag hunnit gå igenom alla tankar och känslor, tänka över de olika scenerna i filmen som jag störde mig på eller tyckte om och sedan kunna njuta av att se den ytterligare en gång. För den var bra, det var den. Bättre än många böcker omgjorda till filmer. Och det betyder egentligen bara en sak, om filmen kan vara bra efter så många missar; boken är helt perfekt. Helt perfekt.


Kommentarer
Postat av: Juuuss

Jag vet! Men jag har redan haft det som rubrik. Kan ju inte ha samma två gåner ;)

2012-03-24 @ 13:45:48
URL: http://juuuss.blogg.se/
Postat av: sandra

Haha oj! Jag tyckte faktiskt filmen var riktigt, riktigt bra. Hade inte alls förväntat mig att den skulle vara så bra faktiskt :> klart det var mycket detaljer de missat, ändrat på och lagt till, men om man ser till helheten tycker jag ändå de lyckades bra. Om man skulle haft allting "perfekt" och behållt allt ifrån boken hade filmen blivit mycket, mycket längre eftersom att man t.ex. isåfall skulle vart tvungen att introducera Madge, förklara det med ögonen på muttvargarna så man förstod att det var deltagarna och såna grejer. Men det är väldigt synd att de ändrade på det med Madge, de hade säkert kunnat komma på något snabbt sätt att introducera henne om de verkligen ville... jag stör mig jätte, jättemycket också på att allting gick så fort efter spelen, hade velat se mer av hur arg president Snow var och mer av vad Katniss känner för Peeta egentligen.Jag gillar att de la till det så att man fick se hur de "skapade" arenan, typ hur de placerade in elden och vargarna och att de kunde styra hur fort solen gick upp och ner. Det framgick inte så mycket i boken att de kunde styra så mycket som de faktiskt gjorde, så det gillade jag :>Två fel du glömde (hahha, så elak jag är, bara brer på din besvikelse);

när Katniss "begravde" Rue var det egentligen gula blommor, och när Katniss och Peeta ska äta (eller inte äta, men du fattar) bären i slutet av spelen så stoppade de in bären i munnen och sen spottade ut dem när Seneca pratade i högtalarna, och Katniss frågar Peeta ifall han råkade svälja något.Juste, en annan sak jag tänkte på, i boken får man väl inte veta hur Seneca dör? Kan inte minnas att man får veta det, så jag blev jättechockad när han klev in i rummet med skålen med bären i. Gillade den delen, trots att den egentligen hör till bok två.

2012-03-25 @ 23:14:13
URL: http://burnwhatwewere.blogg.se/
Postat av: Jennifer (Jejje)

Jag tyckte filmen var jättebra! Störde mig dock på samma saker som du och Sandra har skrivit, men jag tyckte det funkade ändå :)

2012-03-28 @ 12:08:03

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0