Nyår - nystart eller fortsättning?

Nyår. Många älskar det, årets sista dag, festernas fest som avslutas med fyrverkeri och champagne. Lika många hatar det, ångesten över att ännu ett år är slut maler omkring inombords en vecka i förväg. En hel del ser nyår som en chans för en nystart. Ett nytt år, nya chanser, nya möjligheter. Börja om, igen och igen, varje år på samma dag. Men jag undrar, finns det något som nystarter, egentligen? Igår var det söndag och imorgon är det tisdag. Samma vecka, men två olika år. Det jag gjorde igår är inte irrelevant imorgon bara för att det är ett nytt år. Finns det något som en årlig nystart? Igår var det glimmande december med julkalendrar och paketer, imorgon är det murrig januari med mörker och köld. Ingen gran, inget pynt, ingenting. Ut med det gamla, in med det nya heter det ju. Nystart. Ja det låter ju bra ju, men hur mycket är egentligen nytt? Vädret är detsamma, världen är densamma, jag är densamma. Ändå är det nytt, trots att ingenting egentligen har förändrats. Kanske är vi människor så beroende av att börja om, att ha en chans till att börja om, att vi skapar en dag då vi faktiskt kan göra det. På pappret i alla fall. Vi ger oss själva en möjlighet att lägga allt gammalt groll, allt skit och alla misslyckande bakom oss för att ta tag i våra liv igen. Börja om. Nystart.

Många ägnar de sista dagarna i december åt att se tillbaka på året som har varit. Vad gjorde jag som jag alltid kommer minnas? Vad gjorde jag som jag önskar att jag kunde ändra? Fanns det något jag inte gjorde som jag hade velat göra? Gjorde jag några misstag? På sätt och vis utvärderar man sig själv och det kan jag tycka är rätt bra. Man får liksom koll på vad man vill ha ut av året som kommer och man vet hur man ska undvika att göra liknande misstag som man gjorde under det föregående året. Det är här jag tycker det där med nystarter blir lite lustigt. Jag förstår hela idén, det gör jag, men om vi börjar om varje år, suddar ut allt vi gjort året innan, hur ska vi då veta vad vi vill få ut av det kommande året? Eller hur vi ska göra för att inte begå samma misstag om och om igen? Genom att börja om tar man ju bort så mycket av sig själv, så mycket man har lärt sig under året som gått. Man lär sig av sina misstag, sa en vis person en gång i tiden. Men om vi hela tiden suddar ut allt som har varit, då kan vi ju aldrig lära oss.

Nej, nystarter, det förstår jag mig inte på. Däremot tycker jag om tanken på att sätta sig ner, kanske vid granen en stund, alldeles ensam någon gång där i mellandagarna eller kanske precis efter nyår, och fundera på det gångna året. Då får man en ganska klar bild på vad man vill ha ut av det nya och på så vis kan man börja jaga allt man vill ha mycket snabbare, och kanske hinner man uppleva mer också.

Något jag har lärt mig under 2012 är att man måste ta vara på saker och ting. Nu tänker du kanske ”visste du inte det redan?” och jo det är klart att jag visste det. Men det är mycket lättare att säga att man ska göra en sak, än att faktiskt utföra den. I år har jag lärt mig att de mest speciella dagarna oftast inte är födelsedagar, julafton eller midsommar. Det är de där andra dagarna, dagar som man, när man kliver upp på morgonen, tror kommer bli riktigt tråkiga och trista, men när man lägger sig på kvällen igen, inser att det var en utav de mest magiska dagarna man upplevt. Jag tror att vi lägger lite för stor tyngd på speciellt högtidsdagar, kanske framför allt födelsedagar. Man tror att den ska bli jättebra, helt fantastiska, men på något sätt blir den aldrig riktigt så där bra som man hade velat. De där magiska dagarna, de där helt fantastiska dagarna, de är helt vanliga dagar. En helt vanlig dag i skolan eller på jobbet, man skrattar så man får ont i magen, mamma lagar älsklingsmaträtten till middag eller favoritlaget vinner en viktig match. Små saker som får en vanlig dag att gå från vanlig till ovanlig. Dagar som man har levt fullt ut. Dagar som man minns sen, när man sitter där och tänker tillbaka på året i slutet av december.

Det finns inget magiskt recept att följa för att uppleva de där ovanligt fantastiska dagarna, det bara händer. Kanske måste man vara lite mer öppen och kasta sig ut i det okända, våga sig ut på äventyr, njuta av livet. Det är viktigt, kanske det allra viktigaste. Att njuta av livet och att vara lycklig. Nyår är ingen nystart, det är helt enkelt ett nytt år med nya chanser att uppleva det högst ovanliga en helt vanlig dag.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0