Julkalendern 2010 - del 3

Del 3

De arbetade hårt och länge i köket, från tidig morgon till sen kväll och föll dödströtta ner i sina små sängar när det var dags att sova. Dagen efter skulle de göra om allting igen och Milla suckade högt när hon klev ur sin varma säng för att stiga in i det iskalla köket. Utanför köksfönstret blåste det och snön flög över de öppna landskapen runt tomtehuset.
– Jag vill tillbaka till verkstaden, muttrade Josse när hon stod och skalade potatis i det kalla vattnet.
– Skyll dig själv, det är ju ditt fel att vi är här, mumlade Milla tillbaka.
– Vad sa du?
– Nä, ingenting, skyndade sig Milla att rätta till sitt lilla misstag innan hon fortsatte med att torka disken.
– Jag tror vi behöver lite musik, sa Josse fundersamt och släppte ner potatisen hon höll i handen, i vasken.
– Åh, inte nu igen.
– Håller du inte med då?
– Jo, men jag vill inte bli utsparkad från köket!
– Det kommer vi inte bli, för det sa tomten aldrig något om, sa Josse trotsigt innan hon startade upp musik som hon började dansa till.
– Nu börjar hon igen, mumlade Milla men kunde inte låta bli att sjunga med i texterna. Snart dansade nissarna vilt i köket och utan att tänka sig för hur högt musiken dunkade i högtalarna, de svängde runt bland stolar och spisar och skrattade glatt. Snart hade de glömt bort vad de verkligen skulle göra och när klockan slog lunch var de inte ens i närheten färdiga med maten. För att vara riktigt ärlig så hade de inte ens börjat.
Tomten satt inne i matsalen och väntade på att bli serverad med de andra nissarna runt bordet, men när det aldrig kom någon mat började han ana oråd och gick för att se vad som fördröjde lunchen. När han slog upp dörren till köket fick han se något han aldrig kunnat drömma om. På bordet mitt i köket stod de båda köksdegraderade nissarna och skrek med i den höga musiken samtidigt som de spelade luftgitarr och trummade med grötslevar i luften. Tomten stod stum i dörren en lång stund innan han fick mål i munnen och började skrika på nissarna.
– Ni två är mina bästa nissar men det ni har gjort de senaste dagarna får mig att undra om ni verkligen har det om krävs för att stanna kvar här hos mig, sa han med sträng röst och båda nissarna hoppade förskräckt till på bordet. De skyndade sig att hoppa ner på golvet och lägga undan skedarna innan de sorgset såg ner i golvet.
– Vad tänker tomten göra med oss, frågade Milla utan att lyfta blicken från golvet.
– Det enda jag kan göra, är jag rädd, sa tomten med en sorgsen ton innan han tog ett djupt andetag, ni får gå. Lämna förklädena här och ta era personliga tillhörigheter. Det finns ingen plats för två dansade nissar bland mina arbetare. Ni kanske skulle testa er fram inom musikbranschen, la han till efter en stund och suckade lite innan han stängde dörren.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0